Voor het opladen van je fietsaccu zijn er een aantal factoren waar je op moet letten. Veel mensen vragen ons advies over het opladen van de fietsaccu, de volgorde van het aansluiten van de acculader, wanneer je een nieuwe accu nodig hebt voor je elektrische fiets en wat de levensduur is van de accu van de elektrische fiets. Op deze pagina lees je de antwoorden op deze veel gestelde vragen. 

Aansluit volgorde van acculader

Er is een bepaalde aansluit volgorde van de acculader. Dit verschilt of u de accu in de fiets wil laten zitten of dat u de accu uit de fiets neemt en hem ergens anders oplaadt, als dit überhaupt mogelijk is. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de sleutelschakelaar altijd op ‘uit’ staat als je de accu gaat opladen. Als je de accu in de fiets laat zitten dan is het belangrijk om de acculader eerst aan te sluiten op de accu en vervolgens pas de stekker in het stopcontact te doen. 

Als je de accu uit de e-bike of speedbike haalt om hem op te laden dan is het verstandig om de batterij horizontaal te plaatsen op de manier waarop deze geplaatst is in de fiets en zeker niet ondersteboven leggen. Ook is het belangrijk om de accu op een gelijke ondergrond te leggen. Ook nu moet je eerst de oplader bij de accu aansluiten en vervolgens de stekker in het stopcontact doen. Het is belangrijk om deze volgorde niet om te draaien. Wanneer de accu vol is en niet meer opgeladen is haal je eerst de stekker uit het stopcontact en daarna pas de oplaadplug uit de accu. 

Opladen accu elektrische fiets

Zodra je de accu van de elektrische fiets hebt aangesloten zoals hierboven staat beschreven hangt het van de grootte van de accu af hoe lang het duurt voordat deze volgeladen is. Bij het aanschaffen van een nieuwe fiets zit de accu vaak voor 50% vol. Het is aangeraden om deze eerst volledig op te laden voordat de fiets gebruikt gaat worden. Het is belangrijk om te zorgen dat de accu niet op een te koude plek ligt. Dit zal er voor zorgen dat de capaciteit tijdelijk afneemt. Het is daarom het beste om de accu binnen op te laden als de accu uit de fiets kan. 

Als je een elektrische fiets langdurig niet gaat gebruiken dan zou je misschien denken dat het verstandig is om de accu helemaal op te laden en vervolgens veilig in de fiets te stoppen. Dit is niet waar! Als je de accu in de fiets stopt zal het computertje in de fiets langzaam maar zeker de energie verbruiken. Dit zal je niet snel merken na een dag of week maar na een paar maanden speelt dit wel een rol van betekenis. 

Een lithium accu gaat daarnaast minder lang mee als je hem opslaat als die 100% opgeladen is. De meeste fabrikanten van de lithium accu’s raden het aan om de accu bij langdurige opslag op te laden tot ongeveer 40%. Wat bij het opslaan ook anders is dan bij het opladen, is dat het verstandig is om de accu wel op een koudere plek op te slaan. Temperaturen onder het vriespunt zijn daarentegen not done. Als je bijvoorbeeld de elektrische fiets in de winter niet gaat gebruiken hou dan rekening met de volgende punten:

  • Laad de accu op tot ongeveer 40%
  • Leg de accu op een plank of kast maar niet terug in de fiets
  • Kies voor een plaats met lagere temperatuur maar niet onder het vriespunt. 

Levensduur accu elektrische fiets

De levensduur van de accu van een elektrische fiets is van verschillende factoren afhankelijk. De nieuwste accu’s gaan tot ongeveer 7 jaar mee, als ze goed onderhouden worden. Het is daarom slim om of af en toe te fietsen in de winter of om bovengenoemde maatregelen te nemen. Om de levensduur te verlengen is het verstandig om diepontladingen te voorkomen. Probeer de accu dus niet volledig leeg te fietsen voordat je hem weer oplaadt. Bij sommige fabrikanten vervalt de garantie ook als er een diepontlading plaatsvindt. In de accu zitten elektrische onderdelen die dit kunnen registreren. Probeer de accu dus altijd op te laden nadat de fiets is gebruikt. Als het mogelijk is het ook verstandig om de accu te verwijderen als je de fiets gaat schoonmaken. Dit voorkomt dat er elektrische onderdelen nat kunnen worden. Als je zeer regelmatig fietst zal de levensduur van de accu sneller achteruitgaan dan wanneer je bijvoorbeeld maar een of twee keer per week gebruik maakt van de fiets. 

Nieuwe accu elektrische fiets

Zodra uw accu aan het einde van zijn levensduur komt maar uw fiets zelf nog goed is dan is het tijd voor een nieuwe accu. Een hele nieuwe accu kan een flinke investering zijn, vaak overstijgt de prijs van de accu de restwaarde van de fiets zelf. Het is daarom ook mogelijk om de accu te laten reviseren bij gespecialiseerde bedrijven. Hiermee bespaar je al snel €250 maar kan je toch weer enkele jaren vooruit met de accu. 

Als je toch een hele nieuwe accu gaat kopen dan is vaak alleen mogelijk om de accu van het merk van de fiets te kopen. Alle merken hebben weer een eigen vorm en aansluiting van de accu. Bij Atlas Fietsen hebben we ook losse accu’s voor elektrische fietsen.