Blog

Fiets onderhoud – let’s do this! [2024]

Fiets onderhoud

Fietsen worden vaak intensief gebruikt. Op en neer naar je werk, de universiteit of de kroeg. Het is goed mogelijk dat er af en toe wat stuk gaat aan je fiets, maar door je fiets onderhoud regelmatig uit te voeren, beperk je de schade. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt door een fietsenmaker verlengt de levensduur van je fiets aanzienlijk, maar het is ook goed mogelijk om zelf je fiets te onderhouden.

1. Fietsonderhoud in een notendop – start met een schoonmaak!

Eén van de eenvoudigste dingen die je kan doen voor het onderhouden van je fiets, is het schoonmaken van de fiets. Doe dit niet met een hogedrukreiniger of sproeikop met harde straal. Hiermee spuit je namelijk water in de lagers van de versnellingsnaaf en trapas en dat wil je niet. Wij raden aan om de fiets na het fietsen altijd schoon te maken. Zeker wanneer je met jouw mountainbike of racefiets op pad bent geweest.

Gebruik voor het schoonmaken niet alleen maar water, maar maak ook gebruik van ontvetter of een sopje met warm water. Begin logischerwijs aan de bovenkant van de fiets met schoonmaken en werk naar beneden. De ketting van de fiets en de remblokjes kan je schoonmaken met een kleine borstel of een tandenborstel, wel een oude natuurlijk. Vergeet ook niet het vuil van onder de spatborden te verwijderen! Als de fiets helemaal schoon is, kan je hem nog afspoelen met water. Nu moet je fiets drogen. Zorg dat de fiets goed droogt en doe dit het liefste binnen. Als de fiets droog is, dan is het tijd voor de volgende stap.

2. Ketting smeren

Als je je ketting gaat smeren dan is het handig om het achterwiel van de fiets van de grond te halen door de fiets op een bok te zetten, op te hangen aan een haak of de fiets in z’n geheel op z’n kop zetten. Draai vervolgens de trapper naar achteren en spuit ontvetter op de ketting bij de achtertandwielen. De ontvetter zorgt voor een vuilafstotend en beschermend laagje. Vervolgens kan je de ketting nog insmeren met dunne olie, siliconen- of teflonspray. Draai vervolgens de ketting een paar voor- en achteruit. Dit helpt de olie goed te verspreiden. Als laatste kan je met een droge doek het overtollige smeermiddel verwijderen, zodat hier geen vuil aan kan kleven als je weer gaat fietsen. 

3. Kabels smeren

Het is nu tijd om je bezig te houden met de kabels van de remmen en de versnelling. Bij veel fietsen met een derailleur kan je de kabels eenvoudig losklikken. Zodra je dit hebt gedaan kun je de kabels schoonmaken, drogen met een doek en draaiende onderdelen insmeren met hetzelfde smeermiddel als voor de ketting. 

Om de remmen te controleren kan je kijken hoe ver je de remgreep in moet drukken. Is dit ver? Dan moet je de kabel wat aanspannen. Bij de remgreep zit aan de voorkant een stelschroef die je dan een paar slagen naar buiten kan draaien. Draai vervolgens de contramoer terug tegen de remgreep zodat de stelschroef niet los kan lopen tijdens het fietsen.

4. Bandenspanning

Met een hogere bandenspanning heb je een lagere rolweerstand van de band. Hierdoor is de kans op een lekke band kleiner én gaat de band langer mee. De juiste bandenspanning vind je op de zijkant van de buitenband en hangt af van de breedte van de fietsband. 

5. Fietsen in de wintermaanden

Wanneer je ook in de winter veel fietst dan zijn er een aantal stappen die je kan zetten om het comfortabeler te maken. Wanneer er sneeuw en/of ijs ligt is het handig om je zadel iets lager te zetten. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijker bij de grond komt waardoor je valpartijen kan voorkomen. Om de levensduur van je fiets te verlengen kan je de fiets het beste binnen op een warme en droge plaats stallen. 

Een elektrische fiets vraagt in de winter nog wat extra aandacht. De kou zorgt ervoor dat de capaciteit van de accu van je elektrische fiets afneemt. Houd dus rekening met een kleinere actieradius. De lagere temperatuur zorgt ervoor dat de accu wat zwakker is, dit is ook het geval bij auto’s en mobiele telefoons. Met de volgende tips zorg je ervoor dat de levensduur van je accu wat langer is.

  • Bewaar de accu van de elektrische fiets op een droge plek waar het tussen de 10 en 30 graden is. 
  • Laad de accu op bij kamertemperatuur
  • Als je de accu voorlopig niet gebruikt dan is het verstandig om deze uit de fiets te halen (indien mogelijk) en op te bergen op een plek op kamertemperatuur. De accu moet dan geladen zijn met een percentage tussen de 40% en 50%.

Fietsbanden in de winter

In de winter is het nog belangrijker om goede fietsbanden te hebben met een goed profiel. Het is ook slim om je band een klein beetje leeg te laten lopen, zodat je meer grip hebt op het gladde wegdek. Tegenwoordig zie je ook steeds meer winterbanden voor fietsen. Deze geven extra grip bij sneeuw en ijs. 

Schoonhouden en smeren

Door het zout en de pekel die wordt gestrooid om de gladheid tegen te gaan gaat je fiets sneller roesten. Het is daarom belangrijk om je fiets ook in de winter goed te onderhouden. Hoe je dit kan doen lees je hierboven .

6. Fietsverlichting

Als je door landelijk gebied fietst waar het heel donker is dan is het handig om sterke verlichting te hebben, zodat auto’s je goed kunnen zien en het geeft je zelf ook beter zicht. Wanneer je alleen rijdt in de binnenstad dan is vaak een eenvoudige ledlamp voldoende. Voor fietsverlichting is het aanbod zeer groot, met verschillen in de manier van voeden, kleur en de sterkte. Ga voor goede verlichting voor extra veiligheid en kies het achterlicht en voorlicht dat het beste bij jouw situatie aansluit.

Door de beschreven tips te volgen, verleng je de levensduur van jouw fiets. Daarnaast is het fietsen op een goed onderhouden fiets fijner dan wanneer je de fiets helemaal niet zou onderhouden. Dit is ook een goede reden om iets vaker de fiets te pakken voor kleine afstanden. Is jouw fiets al zover heen en heeft onderhoud geen zin meer? Kom dan eens bij ons langs en bekijk ons assortiment fietsen en tweedehands fietsen.